Кръщене – какво е необходимо за ритуала и празника?

Свето Кръщение е първото от седемте тайнства на Църквата, в което човек приема Божието благословение. 
Кръщенето е един от най-светлите празници в живота на всяко християнско семейство. Празник, на който Вие и вашите близки ще приветствате въвеждането на детето в християнството, символично пречистено и готово да води праведен живот. Изборът на Кръстник или Кръстница на Вашето дете е от голямо значение, защото те стават негови духовни родители. Тайнството Кръщение се извършва само веднъж в живота и никога не се повтаря.
За извършване на ритуала Свето кръщение са Ви необходими някои задължителни аксесоари. Освен тях може да подготвите и допълнителни елементи, които да направят празника  уникален.  За да Ви улесним с планирането, подготвихме списък с всичко необходимо за църквата и за тържеството.


Първа стъпка от подготовката на събитието

Покана на за кръстници

Изборът на подходяща покана със специално подбран текст ще покажете Вашето специално отношение към човека, който сте избрали да бъде кръстник.

 

Покани за гости

Като всяко празнично събитие и на Кръщенето е редно гостите да се поканят официално с покани за кръщене.


 

Втора стъпка 
Дарове за църквата

В деня на самото Кръщене в църквата се носят  хавлиена кърпа за ръце, бутилка олио или зехтин, сапун, бутилка червено вино и се даряват на свещеника.


Трета стъпка от подготовката
Аксесоари за кръщене

Може да разчитате на нас да бъдат красиво и елегантно декорирани в цветове и тема на празника.

Свещи за Кръщене

Свещите за кръщене символизират божието просвещение. За ритуала са необходими 2 бр. големи свещи, които се държат запалени през цялото време на Кръщенето. Най-често свещите за кръщене се украсяват за тържественост и за да носят елементите на празника в себе си. След кръщенето свещите се запазват и се палят при всеки голям ппразник в семейството, рожден ден, имен ден и др. Смята се, че запалената свещ за кръщене носи здраве и късмет. За всички останали гости се купуват свещи от църквата.

Кутийка за косичка

Кутийката ще Ви послужи да приберете и запазите за спомен кичурчето коса, което свещеника отрязва по време на кръщаването.

Кутийка за кръстче

Детето се дарява с кръстче от своите Кръстници. По правило то е златно, но не е задължително. Кръстчето се освещава от свещеника.

Шишенце за олио

Малко шишенце пълно с  олио или зехтин, което свещеника ще освети. Запазете го и помазвайте детето за здраве, когато имате повод.

Кутия за дрехи

Като допълнение към останалите аксесоари, в кутията ще приберете дрехите и обувките на детето. След Кръщенето тя ще Ви послужи да приберете и запазите всички мили спомени от важния ден.

Бурканче за мед

Бурканче пълно с мед ще Ви е необходимо след  ритуала, когато гостите си отчупват от погачата и я потапя в мед.

Папка за Кръщелно свидетелство

Красиво декорирана папа, допълнение към останалите аксесоари, в която да приберете Кръщелното свидетелство на Вашето дете.

Бяла хавлиена кърпа

Кръстникът поема детето в хавлиена кърпа, най-често бяла, след ритуалното къпане в купела със светена вода.

Дрехи и обувки

По традицията кръстникът  облича новопокръстеното дете в нови дрехи – от бельото до обувките. Това символизира началото на живота на детето в Християнската вяра и чистотата на душата след Кръщенето.  Добре е да са бели или светли,  символ на чистота, невинност, пречистеност.


Четвърта стъпка от подготовката

Почерпка в църквата – ще са Ви необходими пита, мед и бонбони. След ритуала се освещават.

За празничната обстановка и атмосфера ще се погрижим, като Ви предложим украса в църквата и в ресторанта.

Украса на Купела

Украсява се с воали и цветя, естествени или изкуствени, според вашите предпочитания.

 

Украса в ресторанта

Сладка маса

Централно място в декорацията на ресторанта заема така наречената „Сладка маса“. Масата е красиво декорирана и аранжирана с воали, драперии, цветя, балони и други елементи в стила и темата на събитието. На нея се подреждат всички сладкиши – меденки, мъфини, бонбони  и разбира се централно място заема тортата. Не на последно място „Сладката маса“ е прекрасен фон за Вашите снимки.

Украса на маси за гости

Декорация с аранжировки с цветя, Т-шлайфери, свещници, стъклени съдове и много други.

Обличане на столове с калъфи и панделки.

Номера за маса

Табелки с имена на гостите

Подаръци за гости – малък сувенир за спомен, като комплимент към Вашите гости.

Книга за пожелания – в нея всеки от гостите ще напише своето пожелание към детето Ви. Книгите също така могат да се допълват със снимки и други спомени.

Ние – екипът на Сватбена агенция Радекор подхождаме към всяко събитие с индивидуален подход и внимание към детайлите.  Ще се радваме да се включим в подготовката за празника Ви, за да направим събитието на Вашето дете изящна феерия от стил и красота.

Добави коментар