Колко струва една сватба ? – планиране на сватбен бюджет

Предстои Ви сватба и започвате с планирането, и организацията на големия ден. Със сигурност всички младоженци мечтаят за неповторима сватба, за това и първият въпрос, който обикновено чуваме от тях е „Колко струва една сватба?“.
На този въпрос е трудно да се отговори с абсолютна точност, защото всичко зависи от Вашите желания и възможности, и все пак основните разходи за услуги и детайли са еднакви при почти всяка сватба. В следващите редове ще се опитаме да Ви дадем ориентир, за да можете сами да определите своя сватбен бюджет и да го разпределите по приоритети.
Държим да отбележим, че посочените цени са ориентировъчни и осреднени спрямо предлаганите на пазара, и спрямо услугите които най-често се търсят от младоженците. И така колко струва е дна сватба .

Ресторант

Ресторантите, подходящи за сватба в Пловдив предлагат куверти на цени вариращи от 25 до 90 лв.
Тук допълнителните разходи, които трябва да предвидите са еднократна такса за внасяне на алкохол. Overtime, който обикновено започва да се отчита след 5-тия час.

Сватбена украса

Сватбена декорация за ресторант – текстилна и от цветя.
Цената на сватбената украса може да варира в големи граници. Основно зависи
от стила, количеството и качеството на материалите, броя на гостите и дали ще изберете декорация от естествени или изкуствени цветя. Ще вземем за пример сватба с 100 души гости, включваща украса от всичко необходимо, като: украса на младоженска маса с покривки и воали, декорация за масите за гости с калъфи и панделки за столовете, цветни аранжировки, табелки с номера по масите, сватбени менюта, разпределително табло за настаняване – приблизителни цени за украса от 700 до 3000 лв.  .

Декорацията от изкуствени цветя зависи от обема на цветните аранжировки и е на цени от 350 до 1000 лв. За аранжировки от естествени цветя цените започват от 400 до 1500 лв., а понякога и надвишават, в зависимост от цветята, които изберете. Разбира се ако желаете по пищна украса или аранжировки с екзотични цветя, цената ще нарасне многократно.

Изнесен ритуал

Украса за изнесен ритуал основно включва: арка, маса, стойки с цветя и пътека. Цените са в порядък от 150 до 1000 лв. и зависят от това, какво ще включва декорацията, размера и вида на арката, както и естествени или изкуствени цветя ще се използват.

Сватбени покани

Цените на сватбените покани основно зависят от това дали ще изберете ръчно изработени сватбени покани на цени от 2.00 до 4.00 лв. или ще изберете масови печатни покани от 1.00 до 3.00 лв. Имайте предвид, че поканите се дават по една на семейство или двойка. Например при предвидени 100 души гости щи са Ви необходими около 60 бр. покани.

Сватбени аксесоари

Необходими аксесоари, които трябва да предвидите са сватбено шампанско и чаши, поставка за халки, ритуални свещи, кутия за пари, книга за пожелания, кошница с късмети , бутониери и гривни за шаферки. За всичко това ще трябва да предвидите от 150 до 400 лв.

Подаръци за гости

Подаръците за гости са малки жестове на благодарност към гостите присъствали на тържеството. Преценете дали ще дадете подарък на всеки гост или ще предвидите по един подарък на семейство. Цените за подаръци за гости варират от 1.50 до 5.00 лв.

Булчински букет

Цената на един булчински букет отново зависи от вида на цветята и обема на букета. Цените са в порядък между 50 и 150 лв.

Украса за сватбен автомобил

Отново цената е в зависимост дали е от изкуствени или естествени цветя. Ориентировъчно между 40 и 100 лв.

Сватбена торта

Завършекът на празничната вечеря е сватбената торта. В някои ресторанти тя е включена в куверта, но ако не е ще трябва да предвидете между 3.00 и 6.00 лв. за парче. А цената се определя от големината и вкусът на тортата.

Сватбен фотограф

Ценовият диапазон за сватбена фотография е в доста широки граници. Цените на популярните фотографи варират между 600 лв. и 1400 лв. за пакет от 10 часа. Фотографите в средния и по достъпен ценови диапазон снимат на цени от 600 лв. до 1000 лв., за най-високия ценови клас цените започват от 1000 лв. за един фотограф.

Видео оператор

Пакетите на видео операторите също варират много.
Цените започват от 600 лв. и могат да достигнат 2000 лв. Тук трябва да обърнете внимание на техниката с която снимат, защото основно тя определя цената.

Сватбен DJ и водещ

За да се погрижите за доброто настроение на гостите и да имате изпълнена с емоции сватба е необходимо да наемете специалисти, които да се погрижат за това.
В зависимост дали искате само DJ, който да води цялата сватба, цените варират между 400 и 700 лева за пакет от 5 часа. Ако искате DJ и сватбен водещ ще трябва да предвидите между 700 и 1000 лв. Обикновено сватбите продължават повече от 5 часа, като за това се заплаща допълнително – overtime е между 50 и 150 лева на час.

Такса за сключване на църковен брак

Таксата зависи от това кой храм ще изберете, желаете ли хор по време на церемонията, в кой ден ще се извърши венчавката – делничен или през уикенда. Като добавим и разхода за погача, вино свещи и бокал можем да обобщим, че цените започват от 50 лв. и могат да достигнат 500 лв.

Граждански брак и Обреден дом

И тук таксата зависи дали искате само церемония с подписване и без ритуали. Цените са между 20 и 40 лв. Ако искате церемония с всички ритуали, цените варират от 50 до 150 лв., според това дали ще има музикален съпровод, дали е в делничен или почивен ден. Много младоженци избират да сключат брак на изнесен ритуал. Извършен от служебно лице, цените са между 150 и 300 лв.

Сватбена рокля

Най-вълнуващият момент от подготовката на сватбата за всяка булка това е изборът на рокля. Моделите са изключително много, за това и цените варират много от 400 лв. до 3000 лв. Най-предпочитаният ценови клас е между 600 и 1500 лв.

Костюм

В голяма част от магазините могат да се намерят костюми на цени вариращи от 400 до 1500 лв., с аксесоарите.

Халки

Трудно е да се даде средна цена, всичко зависи от каратите, грамажа и модела, който ще изберете. И все пак можем да обобщим, че за по стандартни модели цените с аоколо 600-700 лв.
А за модели с камъни или два цвята злато, цените варират между 1000 и 2000 лв.

Фолклорно програми и оркестър за извеждане

Цената се определя от броя артисти и музиканти и вида на програма – от 150 до 500 лв. и нагоре. Разбира се ако искате програма с изпълнители на живо, цените често започват от 1000 лв. и могат да достигнат 5000 лв. за най-популярните изпълнители в България.

Заря

Любителите на фойерверки ще трябва да предвидят между 500 и 3000 лв., в зависимост от продължителността на зарята. По-евтина алтернатива са летящите хартиени фенери, които са не по-малко ефектни.

Сватбен организатор

Някои младоженци наемат сватбен организатор, който да се погрижи за всичко преди и по време на сватбения ден, за да си спестят време и усилия. В случай, че и Вие се нуждаете от такъв, разходът, който ще трябва да предвидите е между 100 и 500 лв., в зависимост дали искате частична или пълна организация.

Всички младоженци искат уникална и неповторима сватба. Знаем, че определянето на сватбен бюджет не е лесна задача, за това се надяваме, че сме Ви дали реален ориентир, колко струва една сватба за да може да започнете с организацията на Вашата сватба. А ако чувствате, че нямате сили и възможности да се справите сами, не се колебайте да се свържете с нас.
Пожелаваме Ви да изживеете сватбата на мечтите си!

Добави коментар