Сватбени ритуали и традиции

Голяма част от българските сватбени традиции, макар и малко променени, са се запазили и се спазват и до днес.

Много младоженци се колебаят кои ритуали и традиции да спазят по време на сватбения си ден. За да се опитаме да бъдем полезни,

събрахме на едно място всички, които са се запазили през годините и остават актуални и до днес.

Разбира се, всичко е въпрос на лични предпочитания, за това избора оставяме на Вас.

 

– Вземане на кумовете

– Вземане на булката

– Посрещане на младоженците в ресторанта с пита, мед и сол

– Сватбена наздравица на младоженците с кумовете и отваряне на сватбеното шампанско

– Ритане на менчето

–  Реч на кумовете

– Първи сватбен танц

– Разчупване на сватбената погача

– Поздравления с гостите

– Сваляне на жартиер

– Хвърляне на булчински букет

– Хвърляне на булчински жартиер

– Кумова ръченица

– Разрязване на сватбена торта 

 

Вземане на кумовете.

 

Младоженецът придружаван от своя антураж, отива в дома на кумовете с украсена със здравец бутилка ракия.

Кумата е подготвила малка почерпка, след което всички се отправят към дома на булката.

 

Вземане на булката

 

При почти всички български сватби се спазва традицията за вземането на булката. Със съпътстващи ритуали, като криене на сватбена обувка, откупуване и интервю с младоженеца, този ритуал е един от все още уважаваните от страна на младоженците.  В деня на сватбата младоженецът, съпровождан от кумовете, родителите си, шаферите и близки роднини отива в дома на булката, за да я вземат. В повечето случаи входната врата е здраво затворена. Приятелите и роднините на булката са залостили всички врати по пътя. Обикновено баща, брат, заедно с други мъже пазят входната врата, а шаферките пазят вратата към стаята на булката. За да успее младоженецът да стигне до своята любима, той трябва да плати откуп, като за целта пълни  обувката на булката.

След като отвори всички врати по пътя, младоженецът може да прегърне своята булка. Това е моментът в който младоженците се виждат за пръв път. Следва булката да закичи младоженеца, кумовете и близки роднините със специално изработени бутониери, и да вдигне празнична наздравица с всички гости, дошли в дома ѝ.  След кратки наздравици и почерпка, следва извеждане на булката от дома ѝ. Обикновено първи излизат младоженецът и кумовете, а булката бива извеждана от баща си. По време на много малки и големи сватби в дома на булката свири и оркестър. На много места е традиционно да се играят няколко хора преди всички да си тръгнат от дома на булката. За сбогуване и с пожелание за късмет, майката на булката излива вода пред булката и младоженеца.

 

Посрещане в ресторанта

 

Посрещането на младоженците и техните кумове в ресторанта е един от най-тържествените и дългоочаквани моменти в сватбения ден. По традиция младото семейство е представено от водещия на тържеството, всички гости стават на крака и ги посрещат с аплодисменти.

 

Началото на тържеството поставя свекървата, която посреща младоженците с питка хляб, мед и сол. Тук традицията е различна, захранването може да бъде извършено, както от свекървата, така и от тъщата. Всичко зависи от предпочитанията на младоженците. Свекървата/ тъщата захранват с късче хляб и сол първо младоженците, а след това и кумовете. По традиция първият залък хляб е солен и се поднася на булката, като нов член на семейството. С пожелание така, както трапезата не може без сол, така и двамата млади да не могат един без друг. Вторият залък е сладък, за да бъде безоблачен и щастлив животът на младото семейство.

 

Сватбена наздравица

 

След захранването следва празничната наздравица. Младоженците вдигат наздравица по между си и вдигат първия официален тост. Чашите се изпиват до дъно, защото колкото по-малко капки останат на дъното, толкова по-малко сълзи ще има. В някои краища чашите се хвърлят и се чупят, тъй като се смята, че счупеното носи щастие.

След този ритуал кумът казва и първото  „Горчиво”.

 

Ритане на менчето

 

Ритуалът с менчето се счита за определящ, какъв ще бъде полът на първата рожба в семейство. Булката минава по бяло платно и рита менче пълно с вода и две цветчета – бяло за мъжка рожба и червено за женска. Вярва се, че ако напред излезе бялото цвете, първата рожба ще бъде момиче, а ако е червеното ще бъде момче.

 

 

Първи сватбен танц

Под звуците на любима песен, младоженците излизат на дансинга и танцуват пред всички гости първият си семеен танц. Така поставят началото на празничната програма. За да бъде неповторим този момент, а и за да впечатлят своите гости, много чисто младоженците предварително посещават уроци по танци и изготвят своя хореография.

 

 

Реч на кумовете

 

С началото на тържеството е  ред и на кумовата реч. Кумът отправя своите пожелания към младото семейство, вдига празнична наздравица и кани гостите за първото сватбено хоро.

 

Разчупване на сватбената погача

 

Този ритуал обикновено се изпълнява по средата на сватбата, точно преди сервирането на основното ястие, за да може сватбената погача да бъде раздадена на гостите. По време на този ритуал младоженците застават на средата на дансинга и се обръщат с гръб един към друг с вдигнати ръце. Кумата държи над главите им питка, която двамата трябва да разчупят. Вярва се, че който отчупи по-голямото парче, той ще командва в къщата.

 

 

Поздравления с гостите

По традиция младоженците и кумовете, минават по масите на гостите, за да ги поздравят и да им благодарят за тяхното присъствие, като ги даряват с малки подаръци за спомен. Това е и моментът в който гостите поднасят своите поздравления и подаръци за младото семейство.

Все повечето двойки предпочитат да изместят ритуала преди празничната вечеря, така нареченият „Welcome drink“. Младоженците посрещат своите гости с чаша шампанско, приемат поздравления и подаръци. Това е и моментът когато гостите имат възможност да се снимат с младото семейство.

 

 

Булчинско хоро или танц на булката

 

В много райони на България този обичай не се изпълнява, но пък в други присъства на всяка сватба. Под звуците българска народна музика булката с букет в ръка повежда хорото. Целта е гостите да поведат хорото един по един, но при едно условие – да вземат букета и да оставят по една банкнота в него. Ако се избере втория вариант – вместо хоро се пуска блус и който има желание танцува с булката, но за целта плаща на младоженеца.

 

 

Кумова ръченица

 

Това е ритуалът, в който кумовете трябва да откупят своите дарове. Пред официалната маса излизат момче и момиче, които танцуват с пиле и торта в ръце под звуците на ръченица, а целта на кумовете е да ги надиграят и да вземат своите дарове. Задачата на танцьорите от друга страна е  да съберат колкото се може повече пари за младоженците.

 

 

Хвърляне на булчински букет

Когато настъпи моментът булката да хвърли букета си,

на дансинга излизат всички неомъжени момичета, които се нареждат на известно разстояние зад булката. Тя застава с гръб и да хвърля булчинския букет зад себе си. Вярва се, че момичето, което го хване ще бъде следващата булка.

 

 

Сваляне на жартиер

 

Младоженецът трябва да свали жартиера от крака на булката, като за целта трябва да бъде с вързани ръце. Булката може да бъде седнала на стол или права върху него. И тук, разбира се, има възможности този ритуал да не присъства в сватбената програма, но всичко остава избор на младоженците.

 

 

Хвърляне на жартиер

 

След като младоженецът е успял да свали жартиера от крака на булката, на дансинга излизат всички ергени желаещи да хванат жартиера. Младоженецът застава с гръб към всички и хвърля жартиера. Вярва се, че който го хване той  ще бъде следващия младоженец.

 

 

Разрязване на сватбена торта

 

Кулминационният момент на тържеството е разрязването на сватбената торта. Счита се, че това е първата съвместна работа, която булката и младоженеца ще извършат заедно. Под звуците на нежна музика младото семейство отрязва заедно първото парче от сватбената торта. Традицията повелява да се отрежат толкова парчета, колкото деца искат да имат. Много често младоженците отрязват повече парчета от тортата, за да почерпят и своите кумове и приятели, бъдещите младоженци.

 

 

Добави коментар